Jelte Boeijenga

Jelte Boeijenga is directeur onderzoek en ontwikkeling bij de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). In die rol ontwikkelt en begeleidt hij onder meer de IABR‚ÄďAteliers: langlopende ontwerpend onderzoekstrajecten waarin samen met overheden en andere stakeholders wordt toegewerkt naar concrete, toepasbare oplossingen voor de grote opgaven van vandaag.
Daarvoor werkte Jelte Boeijenga als zelfstandig onderzoeker, adviseur, auteur en redacteur aan lokale, regionale en nationale planningsvraagstukken, met een focus op de interactie tussen ontwerp, beleid en politiek. Hij schreef of redigeerde publicaties zoals de Vinex Atlas (2008), het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw in Nederland (2010) en Ontwerp en Politiek: Nederland Projectenland (2013).
Samen met de Nederlandse Watergezant Henk Ovink schreef Boeijenga het boek Too Big. Rebuild by Design: A Transformative approach to Climate Change, dat in 2018 verscheen, over het baanbrekende ontwerpproces in reactie op de verwoestingen door orkaan Sandy aan de noordoostkust van de Verenigde Staten.
Van 2013 tot 2017 was Jelte Boeijenga voorzitter van het bestuur van de Rotterdamse energiecoöperatie Blijstroom.